Waarom heb je gekozen voor Sherpa?
Toen ik acht jaar geleden klaar was met mijn MBO-opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening werkten mijn moeder én zus bij Sherpa. Ik was wel eens gaan kijken bij mijn moeder op het werk en ben er toen zelf ook ingerold. Mijn moeder werkt trouwens nog steeds bij Sherpa, op de dagbesteding en bij de flexpool. Er zijn best veel vooroordelen over het werken in de gehandicaptenzorg. Om te ervaren hoe het echt is, zou je eigenlijk gewoon eens moeten meedraaien en dan het liefst bij verschillende doelgroepen.
Waar word je gelukkig van in je werk?
Ik vind het heel leuk om op stap te gaan met onze bewoners! Bijvoorbeeld pannenkoeken eten bij Wildenburg in Baarn of een visje halen in Spakenburg. Cliënten waarderen dat ook echt. Soms lig ik in een deuk om een uitspraak van een cliënt. Dan kom ik binnen met mijn haar netjes in een knot boven op mijn hoofd en dan zegt iemand: ‘Zo, wilde nacht gehad?’. Ik werk nu al een tijdje op de Daltonstraat en daardoor ken ik de bewoners echt goed. Hoe langer je ergens bent, hoe meer je gaat zien en dat vind ik leuk.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
De Daltonstraat bestaat uit vier appartementen. In drie daarvan wonen cliënten min of meer op zichzelf. Er is ook een woongroep met cliënten die meer aandacht nodig hebben. Je wisselt als begeleider tussen de verschillende woningen tijdens een ochtenddienst die begint om 7.00 uur of een avonddienst die start om 15.00 uur.
Eigenlijk run je hier als begeleider gewoon een groot huishouden met meerdere mensen tussen de 50 en 80 jaar oud. Je verzorgt cliënten door te helpen met wassen en aankleden, eten en medicijnen nemen. Je doet de was, de dagelijkse schoonmaak, regelt afspraken bij de dokter en de tandarts. Maar de nadruk ligt echt meer op begeleiding. Kijk, de bewoners kunnen veel zelf maar niet alles, zoals omgaan met geld of koken. Ze zijn licht verstandelijk beperkt en vaak zien ze hun eigen beperking niet. Dat vereist zorg op maat. Als begeleider heb je hier dan ook geduld nodig, begrip voor mensen, humor en een dikke huid. Zoals bij Dirk. Dirk is net geopereerd aan zijn heup, maar loopt nog niet zo goed. Toch heeft hij het dan in zijn hoofd gehaald 50 kilometer te gaan wandelen tijdens de Avondvierdaagse. Dan moet je snappen hoe je dat bij hem aanpakt, zodat hij zelf tot het inzicht komt dat dat geen goed idee is.
Je moet de bewoners wel blijven stimuleren, want hoe minder ze doen, hoe sneller ze oud worden. Zoals Frits, die zit het liefste de hele dag voor de televisie, maar dat gaat niet gebeuren!
Wat maakt werken bij Sherpa bijzonder?
Werken op de Daltonstraat kan ik iedereen aanbevelen. Ik vind het werk heel leuk en het contact met mijn manager is echt goed. Ik voel me vrij contact met haar op te nemen en te bespreken wat ik nodig heb. En binnenkort gaan we met cliënten op vakantie. We denken dat we naar Texel gaan, gewoon lekker naar het strand, visje eten. Dat kan nu weer en daar heb ik echt zin in!
Over cliënt Johan met wie Sanne op de foto staat:
Johan is echt iedere dag vrolijk. Hij is het blije ei van het huis!